Allmänt om hästar

Allmänt om hästar

Allmänt om hästar

För de flesta människor som har förälskat sig i hästar och dagligen omger sig med dessa fantastiska och mångsidiga djur har det blivit en livsstil och ett alldeles särskilt sätt att leva. När man har åtagit sig att köpa en häst medföljer en hel del ansvar men också otaliga timmar av nöje och gemenskap. Det finns ett omfattande regelverk att följa, men det gör de flesta hästägare med glädje. Den kanske viktigaste paragrafen i den svenska djurskyddslagen omfattar just hur djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom vilket kan tyckas vara självklart för de flesta, men tyvärr inte för alla. Det finns mycket att sysselsätta sig med när man har valt att skaffa häst. Stallplatsen ska till exempel iordningställas och skötas dagligen och hästen behöver både tillsyn, omvårdnad och motion. Hästlivet är ingen billig hobby men det ger mångfalt mer än det kostar i både kärlek och värme. Hästar är stora och magnifika djur men samtidigt i lika stort behov av tillgivenhet och uppmärksamhet som vilket sällskapsdjur som helst.

Naturligtvis behöver man inte börja med att köpa en egen häst utan det finns gott om ridskolor att skriva in sig på för att prova om detta är något som senare skulle kunna leda till det första köpet av exempelvis en egen ponny. Framförallt flickor förknippas med ridning, hästar och hästsport men faktum är att det finns en hel del pojkar som mer än gärna sätter sig i sadeln och rider ut på äventyr.

Den idylliska bilden av en gård på landet i full sommargrönska med stora generösa hagar där friska och ståtliga hästar betar lugnt och fridfullt finns i de flesta svenskars medvetande. Att ha en hästgård är också många människors dröm. Friheten lockar och känslan av att äga sin egen tid om så bara några få soliga månader om året gör att många stadsbor väljer att köpa sig ett litet sommartorp. Tanken på att få sadla sitt eget fullblod och rida ut i sommarnatten just när solen håller på att gå ner är verklighet för många lyckliga hästägare. Att ha förmånen att få växa upp bland djur och lära sig denna gemenskap och förmågan till omvårdnad är något både barn och ungdomar uppskattar. Att tidigt få med sig intresset för ridning ger också en trevlig hobby som kan förgylla tonåren och följa med upp i vuxen ålder. Inte minst ger det minnen för livet.

När vi människor ser tillbaka på våra liv och talar om minnen som ögonblicksbilder och dofter är det många av oss som just kan relatera till hästens trygga varma doft när vi vilade pannan mot bringan eller hur pälsen kändes mot handen när vi ryktade. Hästar är tacksamma djur att välja som sällskap av många olika anledningar, men kanske främst för att de kan ge många av oss mening, syfte och framför allt uppfylla mångas drömmar om det fria livet på landet.

timothy

Hästar

No description. Please update your profile.

Sök

Nya Inlägg

Hästar i facebook

childcare