Hästens skötsel

Hästens skötsel

Hästens skötsel

Hästar kräver daglig skötsel och omvårdnad. Det är inte bara för att hästen ska vara vacker utan det handlar mycket om att förebygga skador, sjukdomar och se till att hästen mår bra. Fördelen med den dagliga skötseln är givetvis att du kommer att komma nära din häst och utveckla en god vänskap. Med den dagliga skötseln kommer du att kunna lära känna din häst och samtidigt få din häst att lita på dig.

Daglig borstning

Den dagliga borstningen är som sagt en viktig del av hästens omvårdnad. Rengöringen av hästens hud och päls är inte bara för att den ska se vacker ut utan handlar om att förebygga skador, sjukdomar samt förbättra hästens välmående. Syftet med att borsta av en häst är att se till att all smuts tas bort för att undvika att hästen får skav av sin utrustning. Viktigaste delarna av hästen som måste borstas är ryggen och buken eftersom det är där som sadeln och sadelgjorden kommer att ligga. Vidare ska huvudet borstas av eftersom det är där som träns eller grimman ska placeras. Att borsta av och kontrollera hästens ben är oerhört viktigt så att du kan upptäcka eventuella sår, skador eller svullnader.

Ryktning

När du ryktar din häst ökas blodtillförseln i huden. Hästen får en härlig massage som kommer att sätta fart på hudens små blodkärl. Även hudens fettkörtlar stimuleras och kommer att arbeta bättre. Hudens fett håller hästens hud mjuk, stöter bort fukt samt gör att hästen kan hålla sin kroppsvärme bättre. När du kommer hem efter att ha skött om din häst är det en bra idé att sköta om dig själv. Efter att ha borstat och ryktat din häst samlas damm och smuts på ditt ansikte som behöver rengöras. När du utför en ansiktsrengöring med en bra cleanser kommer den att ta bort all smuts samt döda hudceller. Hos Parfym.se online kommer du att hitta samtliga produkter du behöver för en ansiktsrengöring oavsett vilken hudtyp du har. En ansiktsrengöring med fina produkter av god kvalitet kommer att se till att din hy kan andas och att den mår bra. Hos Parfym.se finns ett brett urval av produkter för ansiktsrengöring av kända märken såsom Lancôme, Clarins, Biotherm, Clinique, Ole Henriksen och Shiseido till riktigt bra priser.

Hovvård

Hästens hovar kräver skötsel dagligen. Hovarna behöver kratsas ur både före och efter varje ridpass. När du kratsar hovarna ska du även kontrollera om det finns några förändringar eller skador i hoven. Hästarnas hovar är mer känsliga är vad många tror och de kan lätt drabbas av allvarliga sjukdomar eller skador. En vanlig åkomma när det är lerigt och blött ute är strålröta. När strålrötan upptäcks tidigt är den ganska enkel att behandla. Andra problem du behöver vara uppmärksam på är hornsprickor, hornklyfta, bärrandsröta eller eller hålvägg. Dessa sjukdomar i hoven kan behandlas av hovslagare eller veterinär. En inte alltför ovanlig sjukdom är hovböld som ofta orsakas av att hästen trampat på en pinne eller sten. Hovbölden är en inflammation i hoven som orsakats av bakterier. Även här kan en hovslagare eller veterinär behandla bölden i hoven.

timothy

Uncategorized

No description. Please update your profile.

Sök

Nya Inlägg

Hästar i facebook

childcare