Några historiska hästar

Några historiska hästar

Några historiska hästar

Att hästen har varit människans följeslagare och vän i årtusenden känner de flesta till. Det finns emellertid en del hästar som har gått till historien för lång och trogen tjänst hos både riddare, erövrare och kungar. Dessa hästar har nästan blivit mytomspunna och en gång hade de alla en alldeles särskild plats i sina ägares hjärtan.

Många har hört talas om Gustav II Adolf och slaget vid Lützen. Stridshästen han red på i detta beryktade slag hette Streiff. Streiff ska ha kostat kungen en förmögenhet och han ska ha varit mycket nöjd med sin ståtliga stridskompanjon. Hästen finns idag uppstoppad på Livrustkammaren i Stockholm och kan numera även stoltsera med titeln den bäst bevarade och äldsta uppstoppade hästen som står att finna på ett museum idag.

En annan magnifik och ståtlig häst som hjälpte sin ägare att erövra världen var Bukefalos. Han var den beryktade Alexander den stores häst. Enligt historien så var han från början en vild och envis häst som inte lät sig tyglas. Detta ändrades då Alexander fann honom och lyckades tämja hans temperament. Tillsammans erövrade de land efter land. Alexander den store lär ha blivit så bedrövad när Bukefalos dog att han lät grunda staden Bukefalia på hans gravplats.

timothy

Hästar

No description. Please update your profile.

Sök

Nya Inlägg

Hästar i facebook

childcare