Olika sorters hästar

Olika sorters hästar

Olika sorters hästar

Idag är det väldigt vanligt att ha en häst som sällskapsdjur och att syssla med ridning på fritiden.

Det finns mängder av hästägare över hela landet och de flesta människor känner till en hel del om olika sorters hästar som till exempel islandshäst, russ eller ett ståtligt fullblod. Detta är en väldigt förenklad indelning och verkligheten är lite mer komplicerad än så. I själva verket indelas hästen itre huvudgrupper, kallblod, varmblod och ponnyer, som i sin tur delas in i olika raser varav ovanstående exempel kan passas in. Vidare har indelningen i varm och kallblod inget med hästens temperatur att göra utan det handlar istället om en kategorisering efter temperament.

Kallblodiga hästar är grova till utseendet och karaktäriseras av ett lugnt temperament och en kraftig tagelbehåring. De är mest kända som renodlade arbetshästar. Nordsvensken är ett

exempel på denna typ av häst. Varmblodiga hästar i sin tur har en mer finlemmad kroppstyp och ett livligare temperament. Denna typ av hästar används inom hästsport, olika typer av kapplöpning och som fritidshäst. Indelning av fullblod och halvblod hör också till denna kategori och handlar om blodslinjer och avelsrenhet. Slutligen kallas alla hästar med en mankhöjd under 148 cm för ponnyer.

timothy

Hästar

No description. Please update your profile.

Sök

Nya Inlägg

Hästar i facebook

childcare