Säkert underlag vid ridning och i hagen

Säkert underlag vid ridning och i hagen

Säkert underlag vid ridning och i hagen

På vintern kan underlaget vara förrädiskt på de flesta platser. En asfaltsväg kan se torr och fin ut, eller så verkar den bara blöt. Egentligen kan det vara ren blankis, eller så kallad svartis som inte ens de bästa av dubbar får fäste på. Som hästmänniska lär man sig ganska snart att underlaget är enormt viktigt, inte bara för sin egen del om man skulle ramla av, utan också för hästens del.

Halksäkra stallplanen

När vintern kommer är det klokt att halksäkra stallplanen i god tid. Med en Saltspridare ATV går det snabbt att sprida ut vägsalt över en större yta. Saltet smälter snö och is, och gör att det försvinner utan att lägga sig som en sörja på stallplanen. Om man inte har tillgång till salt kan det också vara bra att lägga på ett rejält lager med sand på isen. Det tar inte bort isen, men det minskar risken att halka rejält.

Ett bra underlag i ridhuset

I ett ridhus blir det inte halt och man riskerar inte att underlaget påverkas av väder och vind. I takt med att man rider och har andra aktiviteter i ridhuset plattas dock underlaget till och det kan också försvinna genom stänk, grus som fastnar i hovarna med mera. När det gäller underlaget i ridhuset ska det vara halksäkert och tjockt. Det ska inte heller vara allt för hårt för ryttarens del. Även hästens ben och hovar kan ta skada av att dag efter dag motioneras och hoppas på hårt underlag.

Broddar eller inte?

Om underlaget inte är det bästa kan man behöva sätta broddar i hästskorna. Broddarna liknar dubbar som kan fästas på människans skor, men de är betydligt mycket större. Det finns broddar för is och snö, samt för gräs. Det broddarna har gemensamt är att de minskar risken för att hästen halkar. Men broddarna medför inte bara fördelar. Hästen kan till exempel råka skada sig själv på broddarna. Att ha broddar i en hage kan också innebära att en spark från hästen resulterar i riktigt allvarliga och djupa sårskador.

Säkerhet på ridbanan

Om man rider på en ridbana utomhus kan underlaget påverkas av vädret, eller av slitage. Att rida snabbt eller rent av tävla på ett dåligt underlag kan leda till att hästen går omkull med sin ryttare, eller med en vagn. Många gånger går det bra och ingen skadar sig, men det kan också sluta betydligt värre. Att se över underlaget då och då för att säkerställa att det verkligen är säkert att använda ridbanan är med andra ord inte fel. Det kan löna sig att harva underlaget då och då, samt att fylla på med nytt grus eller ny sand med jämna mellanrum. Då minskar man både hästens och ryttarens skaderisk.

timothy

Uncategorized

No description. Please update your profile.

Sök

Nya Inlägg

Hästar i facebook

childcare