Ridning som jobb

Ridning som jobb

Ridning som jobb

Att jobba med hästar är drömmen för många. Hästsporten är stor och det finns många möjligheter för den som är beredd att jobba hårt. Det är förstås inte alla som blir VM-medaljörer i hoppning eller världsledande dressyrryttare, och alla kanske inte heller vill tävla själva. Men det finns andra hästjobb där man kan rida hela dagarna.

Eftersom sporten är såpass stor behövs det hästar för alla sorters ryttare, från tåliga och snälla ridskoleponnyer som kan lära nya små ryttare att sitta säkert i sadeln och ge rätt hjälper, till känsliga och energiska tävlingshästar som ska ge bra resultat nationellt. Den som utbildar och tränar hästar och ponnyer, från unghästar till äldre djur, kallas beridare, och tar tre år att utbilda sig till.

En del beridare är anställda av större stall. De kan alltså fokusera enbart på själva ridningen, medan annan anställd personal sköter stallsysslor som mockning, fodring, sätta upp stängsel till hagar, och så vidare. Många är dock egenföretagare, och då gäller det att vara effektiv för att kunna lägga så mycket tid som möjligt på själva hästen. Ekonomi är ofta en tidstjuv. Som tur är finns många faktureringstjänster numer, där man inte behöver fylla i alla siffror och räkna ut alla summor för hand. Det är ju viktigt att man får rätt betalt för sitt arbete och i rätt tid, så att man inte hamnar efter med sina egna betalningar.

Sen behöver man vara smart i stallet också. Många egenföretagare som erbjuder beridartjänster har inte råd att anställa andra för att sköta grovjobbet, utan sköter hela den biten själva. Där kan vara lätt att fastna i gamla hjulspår, och det är inte alltid man tänker på att ens eget stall förmodligen skiljer sig väldigt mycket från ridskolan där man gick som liten.

Mockning är en av de mer tidskrävande stallsysslorna och det kan vara bra att uppdatera sig på nya typer av strömedel. Hur snabbt och lätt det går avgörs nämligen till stor del av vilket underlag hästen står på. Kutterspån och halm är billigare än spånpellets och halmpellets, å andra sidan är pellets lättare att mocka och det följer med mindre strö i skottkärran. Det valet kan alltså spara både tid och pengar.

Fodring kan också ta ganska lång tid, inte minst när höet ska vägas och fördelas. Klassikern är stora plastkassar med tyghandtag som fylls och vägs separat, och det funkar säkert bra på en ridskola där eleverna fyller varsin säck efter lektionen. Men för den som jobbar ensam i sitt stall kanske en kärra med inbyggd våg är en smart investering, trots att vagnen kan kosta en slant.

En sak man dock iinte /ibehöver planera in när man jobbar med hästar, det är förstås träning. Den får man ju liksom på köpet.

timothy

Uncategorized

No description. Please update your profile.

Sök

Nya Inlägg

Hästar i facebook

childcare