Dags att köpa egen ponny?

Dags att köpa egen ponny?

Dags att köpa egen ponny?

Det är nog många barns högsta önskan att få en egen ponny, speciellt för dem som spenderar all sin fritid i stallet, och rider på andras hästar. För vissa barn blir drömmen uppfylld, men går man i hästköps-tankar bör man beakta vissa saker innan man köper sin egen ponny. På så vis blir det lättare att bestämma sig för hur man ska göra.

Visst kan det verka lockande att rida runt en vacker sommardag med sin vackra häst och bara njuta av livet. Det gäller bara att se till att ha vaccinerat sig med tbe vaccin först, så slipper man oroa sig för fästningar. Men om man går i köptankar bör man ställa sig några frågor först, innan man bestämmer sig för om det blir något köp eller inte.

Vilken typ av häst passar?

Det första man måste ta sig en funderare kring är vilken typ av häst man vill ha. För den som är nybörjare lär det behövas en ponny som är stabil. Ju mer kunskap man har, ju svårare häst kan man åta sig att köpa. Det gäller också att se till att ponnyn matchar ryttarens personlighet. Har man lätt för att bli orolig och nervös bör man ha en trygg och lugn häst.

Hur vill du använda din häst?

En annan fråga är vad vill man göra med sin häst. Vill man tävla eller bara rida för att det är kul? Ska man tävla bör man köpa en ponny som har tävlat sedan tidigare. Man kanske vill kunna köra med hästen, och då bör man fråga om den är inkörd och så vidare. Tänk på att priserna varierar beroende på ponnyns ålder, vad den har för kunskaper, om den har tävlat tidigare eller om den har en bra härstamning.

Orkar du med arbetet?

Innan det är dags att ta steget och köpa en ponny bör man ställa sig frågan om man verkligen kommer orka med allt arbete som kommer med att ha häst. Ska man köpa hästen till sitt barn bör man tänka på att det alltid är föräldern som bär ansvaret för ponnyn. Det är ett stort ansvar att köpa en häst, och innebär mycket jobb. Alla dagar är inte lika roliga. Dessutom kostar det att ha häst, bland annat hyra för stallplats, veterinär, hovslagare, träning, utrustning och foder.

Det tillhör inte ovanligheterna att de som går på ridskola köper sin egen häst, men då gäller det att se till att ha en tränare som kan hjälpa ryttaren med att utveckla sina kunskaper som ryttare. Därutöver behöver man hitta ett stall till sin ponny om man inte har möjligheten att bygga ett eget därhemma.

Man bör inte glömma att hästar behöver sällskap, och därför kan det vara lämpligare att hyra på ett privat stall eller på en ridskola. Då finns oftast möjligheten att stället tar hand om hästen, och till exempel ger foder, släpper ut den i hagen och tar in den för natten.

Lycka till!

timothy

Uncategorized

No description. Please update your profile.

Sök

Nya Inlägg

Hästar i facebook

childcare