Faror för hästen på sommarbetet

Faror för hästen på sommarbetet

Faror för hästen på sommarbetet

Att ha hästarna på sommarbete där de går ute dygnet runt är härligt både för dem och för dig. Mindre jobb i stallet och hästarna får en välförtjänt vila. Men det är mycket man behöver tänka på innan man släpper ut dem. Stängsel och staket i hagarna behöver ses över och kontrolleras att de inte är trasiga eller om de behöver en uppfräschning. Tänk på att hästarna kan fastna med hovarna om ni använder fårstängsel och ha trådar, träribbor i lagom höjd så de inte har möjlighet att smita ut. Om ni har eltråd kontrollera så den är fri så strömmen går igenom hela vägen. Ta gärna några rundor i hagarna och se om det ligger vassa objekt på marken de kan skada sig på och fyll igen större hål i marken.

Liten vit häst

Lite andra saker som man bör tänka på är att man ser efter om det finns växter som kan vara farliga för hästarna, odört, idegran och vissa örtväxter är några av dem. Normalt undviker hästarna just de giftiga sorterna, men om betet blir magert äter de av det som finns. Man kan vänja djuren vid gräset några dagar innan, vissa hästar reagerar på bytet av kost då friskt gräs är kraftigt. Släpp dem i hagen en stund varje dag en vecka innan de släpps på bete. Sommar och sol betyder också att insekterna kommer, är hästarna besvärade av flugor och mygg så att ögonen blir infekterade kan man sätta på dem någon sorts flugskydd på grimman. Kom ihåg att ge hästarna en stelkrampsspruta och avmaska dem både innan och efter betet. Det är lätt att de börjar bråka i hagen och kan orsaka skador på varandra. Glöm inte att ta hand om dig själv också, footmender är ett tips om de varma ridstövlarna ger fotproblem. Friskt och rent vatten ska finnas tillgängligt och även saltstenar i lämplig höjd. Hästarna behöver tillsyn dagligen så man ser att allt är ok och att de mår bra, har du själv inte möjlighet så ordna så någon kan titta till dem med jämna mellanrum.

Hästar på bete

En svart häst

Kom ihåg att regelbundet gå och kontrollera stängsel runt hagarna, ha även ett öga på betet så det inte tar slut, det är större risk att hästarna magrar av eller smiter då. Det inträffar ofta olyckor med hästar som rymmer från ett magert bete, som när hästar fastnade i havet eller när de kommer ut på en trafikerad väg. Hagarna ska vara tillräckligt stora så hästarna har utrymme att röra sig på och är det väldigt stora områden kan det vara bra att dela av ytan och flytta hästarna mellan, betet räcker också ofta längre då. Gå igenom samtliga hästar regelbundet för att kontrollera att de inte fått skador eller infektioner, glöm inte bort att se över hovarna. Har din häst lätt att få fång kanske man behöver ha lite extra koll under perioden den är på bete. Den behöver också en längre invänjningsperiod innan den släpps ut. Det kanske kan vara ett alternativ att ha den inne nattetid. Har man gjort allt som krävs innan man släpper sina hästar på en välförtjänt sommarvila ett par veckor ska det inte vara några problem.

Uncategorized

No description. Please update your profile.

Sök

Nya Inlägg

Hästar i facebook

childcare