Hästar på sommarbete

Hästar på sommarbete

Hästar på sommarbete

Tänk vad härligt när sommaren äntligen är här och det är dags att släppa hästarna på sommarbete. Man ska dock ha klart för sig att det ligger mycket jobb bakom sommarhagen och det finns flera viktiga saker att tänka på. Allt från praktiska saker som hur hästarna ska få vatten och om det finns vindskydd att ställa sig i vid regn och rusk eller så att de kan komma undan en het sol. Daglig tillsyn är viktigt och kanske hästarna går vid någons hem så de håller ett öga på dem. annars behöver man kanske göra ett schema på hur man ska åka dit. När det väl är dags att släppa ut hästarna så kan många vara lite känsliga för gräset som är väldigt kraftigt i början av sommaren så då kan det vara en bra idé att släppa ut hästarna på bete någon timme i taget. Det kan förhindra att hästen får fång eller andra följdsjukdomar som kan komma att påverka hästen negativt under en längre tid.

Kommer sommarbetet att räcka?

Det kan vara svårt att hitta ett bra sommarbete som räcker till hästarna under hela sommaren. Verkligheten är så idag att många djur slaktas på grund av foderbrist efter den dåliga sommaren 2017. Hästen är ett djur som äter någonstans mellan 16-18 timmar per dag vilket gör att det går åt väldigt mycket föda. Om betet inte räcker till behöver man stödutfodra med exempelvis hö. Det är viktigt att man som ägare tar ansvar och i god tid undersöker hur det kommande betet ser ut. Att få tag i hö med kort varsel kan vara svårt. Som hästägare är det också viktigt att känna sin egen häst. Många hästar mår bra av att sakta vänja sig vid gräset då det är extra kraftigt vid början av våren och sommaren. Finns möjligheten så är det bra att göra en liten hage som hästen kan gå i några timmar per dag för att vänja sig vid det gröna gräset. För mycket gräs för fort kan i värsta fall leda till fång, en hästsjukdom som kommer från magproblem.

Se till att ha ett bra stängsel

Det finns olika typer av stängsel att använda sig av när man ska stängsla in sommarbetet. Ett alternativ är fårstängsel som tål hög ström och håller hästarna på rätt sida om stängslet. Gå runt hela hagen då och då för att få bort gräs och liknande som ligger mot stängslet. Ligger det något mot så blir strömmen inte lika kraftig och hästarna kanske provar att krypa under eller bara gå rätt igenom. Hur man ska lösa frågan med vatten är också viktig. Finns det möjlighet att dra en vattenslang till ett badkar är det jättebra då det går åt många liter vatten. Annars måste man vara bredd på att frakta vattendunkar både morgon och kväll då bara en enda häst kan dricka 25 liter vatten på en dag. Det får aldrig vara tomt på vatten utan det ska vara fri tillgång så som hästägare måste man vara beredd på att släpa vatten.

timothy

Uncategorized

No description. Please update your profile.

Sök

Nya Inlägg

Hästar i facebook

childcare