Så introducerar du hästar och ridning för barn

Så introducerar du hästar och ridning för barn

Så introducerar du hästar och ridning för barn

Ridning är en sport som blir allt mer populär och det finns egentligen ingen åldersgräns för när man bör börja eller sluta med sporten. Om en eller båda föräldrarna är intresserad av hästar kan det ofta falla sig naturligt att barnen också blir mer eller mindre intresserade av djuren. Små barn brukar ofta tycka att hästar är mysiga djur och att det är lite häftigt att sitta högt uppe på hästryggen. Hästen är ett mycket klokt djur och ofta är det som att den förstår att det är ett litet barn som sitter på ryggen och då brukar den ofta ta det mycket lugnt. Det finns flera sätt att introducera djuren och sporten för barn, men det gäller att ta det lite försiktigt. Ett barn som skräms eller skadas i närheten av en häst kan bli mycket skrämt och kanske inte vilja vara i stallet eller ens se en häst igen.

Ridskola eller ridläger?

Om man har barn men inte har en egen häst, eller känner någon som har det tas ofta de första stegen mot ett hästintresse på en ridskola. Här kan barn börja i ridgrupper efter hästvana och åldersnivå. Ofta finns det ponnyer i mindre storlek som är lämpliga för små barn. Ridskolorna har ofta samma terminstider som vanliga skolor, och de har för de mesta stängt över sommaren och över jul. Om barnet har ridit ett tag och vill hålla på med hästar även på sommaren finns ridläger av olika slag. ridläger är ett bra alternativ till de vanliga ridlektionerna eftersom barnet då ofta får en “egen” häst under lägerveckan. Barnet får då vara med och ta mer ansvar än vad som är vanligt på ridskolan. Till exempel kan barnet få vara med och fodra, mocka, sköta hästens utrustning och mycket annat. Under hela tiden finns dock vuxna lägerledare med stor hästvana där för barnen. Ibland finns det också läger där också föräldrarna får vara med under tiden och det kan vara en bra start också för en förälder som inte kan så mycket om hästar.

Hästar i litteratur och liv

Många barn kommer i kontakt med hästar första gången genom bilder, filmer, böcker och olika datorspel. Det finns flera böcker i varierande svårighetsgrad så att barn i alla åldrar kan ta del av sagorna. Det finns också mycket lärorika faktaböcker som barn och vuxna kan läsa tillsammans. Böckerna kan också ha olika teman. Det finns till exempel böcker om tävlingar, hästar som säljs eller vad man ska göra om man blivit rädd för hästar. Hästintresset kan börja med en tårtdekoration i form av en häst och bli starkare och starkare för varje år. Man bör dock inte ha för bråttom med att köpa barnet en egen häst, särskilt inte om man inte själv kan så mycket. Ett barn kan snabbt tröttna eller bli rädd om något händer och då står man där med en häst som ska säljas. Om barnet är lite större kan man ibland hyra häst en period på ridskolan och det kan vara en bra lösning.

timothy

Hästar

No description. Please update your profile.

Sök

Nya Inlägg

Hästar i facebook

childcare